12 September, 2010


ilk risotto'mu sevgiyle sunarim;rokali ve limonlu

italya'ya,italyan yemeklerine olan askimi bilmeyen kalmamistir sanirim.en bilinen yemeklerini denemek istiyorum firsatim oldukca.bu tarif,oyle onemli birinin tarifi falan degil,aldigim risotto pirincinin, paketinin ustunden aynen denedigim bir tarif ve beni,bizi hic hayal kirikligina ugratmadi,ilk denemem olmasina ragmen..Sevda'nin serefine pisirmistim bu yemegi,ozel insanlar icin ozel yemekler denemeyi cok seviyorum ..

tarife gecicek olursak,

malzemeler:

  • iki limonun suyu ve rendelenmis kabugu
  • tuz,taze cekilmis karabiber
  • 125 g tereyagi
  • 1 ymk kasigi zeytinyagi
  • 1 kucuk ince dogranmis sogan
  • 1 dis sarimsak
  • 300 g risotto pirinci
  • 150 ml beyaz sarap
  • 750 ml tavuk suyu,ben su kullandim her zamanki gibi
  • 200 g roka
  • 50 g rendelenmis permesan peyniri
yapilisi:

  1. 50 g tereyagini ve zeytinyagini tencerede eritin,sogani,sarimsagi ve limon kabuklarini katip,orta dereceli ateste yumusayana kadar pisirin.
  2. pirinci katip,sogana ve yaga iyice yedirin,iki dakika sonra,tavaniz kurumaya basladiginda,sarabi ekleyip,iki dk boyunca surekli karistirin.
  3. suyunuzu yavas yavas katin-bir seferde bitirmeyin sakin-,pirinc suyu cektikce,eklemeye devam edin.suyu eklemeye,pirinc yumusayip da suyunuz bitene kadar devam edin.
  4. en en sonunda kalan tereyagini,limon suyunu,roka ve permasani,tuz ve biberini ekleyin.
dort kisilik bu tarif,porsiyon basi 580 kalori:) ve 31 g yag.uzerini,patates soyucu ile ince ince seritlediginiz permesan peyniri ile suslemenizi tavsiye ederim,benim gibi peynirciyseniz.

hazirlamasi,pisirmesi yrm saatten fazla surmuyor.boyle basit bir yemekle,sofraniz solene donusebiliyor,hele ki esliginde super insanlar varsa..bu super insanlar,cift porsiyon yemekten cekinmiyorlarsa,ben ve sevda gibi:)

ne zamandir da degisik bir tarif denemedim acikcasi,ayni tarifler etrafinda donup duruyorum.bu aksam yemegi,en sevdiklerimden olan,firinda karnibahardi,besamel soslu..ne kadar da kotu fotografi.ilk denedigim gunu dun gibi hatirliyorum..besamel sosu tutturamamis,unu iyice yedirememis,o yuzden de hungur hungur aglamistim..:( ikinci denemem ve sonrasinda da hep guzel yaptim besamel soslarini,hatta ezberledim nasil yapicagimi.

bunun disinda,hayatimda hersey yolunda cok sukur..ozel bir gelisme yok..en buyuk heyecanim cmt sabahi yaptigim yoga,artik kosabildigim 2 km.hee tabii ki isim..o kadar bekledikten sonra,tam istedigim gibi bir is yapmanin,harika insanlarla calismanin keyfini surmekteyim.. bir insanin, bir is yerinde bu kadar cok gulebilcegini hic dusunmemistim acikcasi.o yuzden kendimi hic ise gidiyormus gibi hissetmiyorum iki aydir,sosyallesmeye gidiyorum sanki,patronla,is arkadaslariyla,musterilerle ve her gun dogramaktan bikmadigim salata malzemeleri,sebzeyle...ille de yaptigim makarna cesitleriyle..velhasil,is hayatim,bu aralar benim cennettim,umarim hep boyle surer..belki 3.yer sansi bu,belki 3 yerin getirecegi cok onemli birsey olabilir belirli bir zamandan sonra:) kismet...

bu arada sormak istedigim birsey var,karnibaharin yedikten sonra verdigi rahatsizliktan korunmak icin,haslarken ne eklemeliyiz,bir yerlerde okudum ama hatirlayamiyorum...

simdilik benden bu kadar...bir dahaki postta,okuyamadigim,bitiremedigim bir kitaptan bahsedicegim..

sevgiyle kalin,pozitiflikle...


7 comments:

  1. Merhabalar, Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.(Bugün bloglardan seçmelerde lezzet adasının saç kavurması tarifi yayınlandı.(http://gencalsabahattin.blogspot.com/)
    Sizinde her pazartesi yayınlamasını istediğiniz yemek tariflerinizi beklerim.

    Saygılarımla.

    ReplyDelete
  2. Risotto buymuş demek :) tanıştığıma çok memnun oldum cidden,çok nefis gözüküyor,ellerine sağlık canım..mutlu haftalar..

    ReplyDelete
  3. mis mis :) bayılırım risottoya:) eline sağlık.ekşi ekşi canım çekti şimdi :)

    ReplyDelete
  4. Sibellll
    Risotto harika gorunuyo ellerine saglik.bnede bazen kafadan atma risottolar yapiyorum ne gelirse katiyorum kuru naneden tut bezelye domates rendesi sogan ... dedgin gibi kolay ve lezettli. ama sen gercekten tavuk suyuyla dene hatta normal pilavlarda bele tavuk suyu kullan bi daha normal pilav yemezssin o kadar lezzeyli olur.
    isin konusunda cok sevindim. uzun uzun onlari yuzyuze konusmak dilegiyle. opuyorum

    ReplyDelete
  5. Benim hic aram duzelmedi bu italyan pilaviyla,hic tutmaz mi?..Ama bu fotograf aramizi duzeltecek bir isik yakti bana,darginligi bozup bir daha girecegim mutfaga =)

    ReplyDelete
  6. SBN'cum insanlah soyle yuzyuze,yakin bir zamanda konusmak uzere...bezelyeli risottoyu taktin sen benim kafama,deniycem en yakinda..xx

    Peri'cim lutfen dene,cokkkk guzelllll,cok..ben yakinda bezelyelisini yapicam:)

    ReplyDelete
  7. benim yazdigim cevaplar nerelere gitmis anlamdim ben..hepinie cevap yazmistim halbuki...

    ReplyDelete