17 October, 2010

Behmen(yaban havucu) corbasi


Behmen(yaban havucu) corbasi...

behmen'le ingiltere'de tanistik biz..ne zaman ki su meshur pazar yemegi yapilicak,firina tavuk ya da baska bir et cinsi verilicek,bir dolu patates pisirilicek,bir dolu sebze ile beraber,yaban havucu da yanlarinda olurdu.. o zamanlar yaninda kaldigim aile pek bir ingilizdi...

ben ilk deneyiste sevdim behmeni,tatliligindan dolayi sanirim..hem de gayet sade,yagsiz,tuzsuz bir sekilde pisirildigi halde..o zaman bu zamandir,cok girer mutfagima,genelde corbalara katarim ama simdiye de ozellikle kendisinden yapilan bir corbayi yapmamistim..ilham kaynagim patronum oldu ve bu sefer corbasini denedim..tatli tatli idi,sevdik biz mercimek corbasi kadar olmasa da:) sonbahara yakisan,hos bir degisiklik oldu bu corba...

tarif arastirirken,hic bir turk tarifine rastlamadim ne yazik ki,anladigim kadariyla bizde cok sevilen,tutulan,bilinen bir sebze degil,zaten dedigim gibi,buraya gelene kadar benim varligindan haberim bile yoktu..

buldugum ingilizce tariflerde,hemen hepsinde hint baharatlari katilmis corbaya,kimisini once firinda pisirmisler,kimisini havucla karistirmislar,kimisini sutle,krema ile hatta hindistan cevizi sutu ile karistiran bile olmus....benim yaptigim,bu tariften esinlenerek yapildi...renk farkini fark ederseniz,benim orjinal baharatlar yerine,Pataks'in,madras sosundan azcik kullanmis olmam.icinde istenilen tum baharatlar var zaten ve yarim tatli kasigi pure, benim damak tadima yetti de artti bile..

malzemeler:

  • 2 ymk kasigi zeytinyagi
  • 1 tatli kasigi kisnis tanesi
  • 1 tatli kasigi hardal tanesi
  • yrm tatli kasigi zerdecal
  • 1 buyuk sogan,irice dogranmis
  • 2 dis sarimsak
  • 675 g behmen
  • 2 adet domates
  • 1.2 l sebze suyu ya da sade su benim gibi
  • 1 ymk kasigi limon
yapilisi:

firini orta derecede isitin.bir kapta yagi ve baharatlari(ya da bahsettigim sosu) karistirin.Sebzeleri bu karisima banarak,firina verin,yumusayana kadar pisirin.

pistikten sonra sebzeleri,suyun yarisina katarak blendirdan gecirin.daha sonra bu karisimi geri kalan su ile birlestirerek,tencerede,hafifce kaynayana kadar pisirin..limon suyunu dokun..kimyon taneleri ile susleyerek servis yapin..bir kerecik de olsa,deneyin diyebilicegim bir corba bu.

behmen'in faydalarini ogrenmek isterseniz de,buyrun,tiklayin.

keyifli sonbahar gunleri diliyorum..

10 comments:

  1. Sevgili Sibel,çorba tam şifa bombardımanı olmuş,ellerine sağlık:) Behmen çorbasına en çok köriyi yakıştırıyorum.Ayrıca keki ve ızgarası da nefis oluyor bilirsin.Muhabbetle

    ReplyDelete
  2. Selam,Hosgeldin Pepela:) inanirmisin kekinin yapilabilecegi hic aklima gelmemisti...var mi bildigin tarif?aklima soktun simdi denemeviliyim:)

    ReplyDelete
  3. Evde havuç bolluğu olunca,çorbasını yapma fikri gelmişti haftaiçi..Ama hayata geçirememiştim,şimdi tarifi görünce oleyy dedim :) Çok hoş bir çorba olmuş,nerede kullanıcam diye düşündüğüm köri de var :) Pepela çorbaya yakıştırıyo madem,körili behmen çorbası yapılıp tadılacak :)
    Ellerine sağlık,sevgiler..

    ReplyDelete
  4. hosgeldin Zeliha'cim..isine yararsa ne mutlu bana...bu arada normal havcun da varsa,ondan da kisnisli corba yapabilirsin,o da tatlimsi oluyor,tarifi olmali arsivimde..dene bak,pisman olmiycaksin ikisine de..
    not:bu arada patronumd a soyledi,hani sayilan o baharatlarindan yoksa,kori de kullanabilisrin diye,zaten kori onca baharatin birsekilde harmanlanmasindan olusmuyor mu?sevgiler:)

    ReplyDelete
  5. Parsnip degil mi bu arkadas? Burada olsa hemen denerdim!

    ReplyDelete
  6. evet berceste'cim,parsnip,bizim oralarda da vardir ama nerelerde acaba,yoksa niye turkce sayfada faydalarini yazsinlar ki?bende hic gormemistim hos bizim oralarda.

    ReplyDelete
  7. merhabalar cok guzel bir corba sevdigim bir suru sey var icinde:) parsnip/panais/ pastinaca sativa aslinda tam olarak yabani havuc degil iki farkli turler. Avrupa'nin en eski sebzelerinden guney amerika'dan patates gelince pabucu dama atilmis simdilerde gene populer olmaya basladi, havuctan daha besleyici ve tadi cok guzel.

    ReplyDelete
  8. merhaba ilk ziyaretim bu ve zevkle takip etmek icin izlemeye aldim:) guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile, sevgiler.

    ReplyDelete
  9. merhaba ilk ziyaretim bu ve zevkle takip etmek icin izlemeye aldim:) guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile, sevgiler.

    ReplyDelete
  10. Selam Beste,tesekkurler bilgiler icin,harikasin her zamanki gibi..ben burda tanistigim sebzelerin tercumesini google'da arastirip oyle yaziyorum,google demisti bir adi da yabani havuc diye,ben hala yabani havucla da tanismamisim henuz demek ki..

    Bayram kombesi,hosgeldin,cok tesekkurler guzel yorumun icin...

    ReplyDelete